Volvo Amazon 121 B12

Volvo Amazon – säkerhet och design

Volvo Amazon 121 B12

1956 lanserade Volvo en personbil som skulle gå till historien. Under sina fjorton år av produktion tillverkades 667323 bilar. Den sista, som var mörkblå, lämnade den tredje juli 1970 fabriken i Torslanda och kördes direkt till den samling som senare blev Volvo Museum i Arendal, Göteborg. Amazonen skulle visa sig bli Volvos största exportsuccé.

Kärt barn har många namn

Modellen hette ursprungligen ”Volvo Amason” och var uppkallad efter det mytologiska krigarfolk som i antika Grekland troddes bestå uteslutande av kvinnor. S:et byttes snart ut mot ett z. När bilen var exportklar visades det dock att namnet redan var upptaget av en tysk tillverkare av motorcyklar och mopeder. På den nordiska marknaden fick bilen behålla sitt namn, men i övriga världen kom den att heta Volvo 121/1225/123GT.

Nya ambitioner och en bil med personlighet

Volvo hade tidigare varit ointresserade av bilarnas estetik. Deras bilar hade visserligen redan ett ganska igenkännbart utseende, men det berodde snarare på slump än medvetna val. Den nyfödda omsorgen om design gjorde att en ung konststudent – den amerikanskfödda tjugoåriga Jan Wilsgaard – år 1950 blev handplockad åt företagets nyinrättade stylingavdelning. Wilsgaard var inspirerad av italiensk design och han skulle förvandla Volvon från en ganska klumpig bil med amerikanska influenser till en tidlös skönhet. Han förblev Volvos ledande designer ända fram till 1991.

Bortsett från utseendet blev Amazonen en pionjär även för ett medvetet säkerhetstänk inom bilindustrin. Från och med 1959 fick Volvo Amazon som första serietillverkade bil i världen trepunktsbälten i framsätet – kanske en av de viktigaste uppfinningarna i bilens historia för att öka tryggheten i trafiken – som standardutrustning.

Volvo Amazon 1966

Fjorton år av Volvo Amazon

Amazonen var till en början tvåfärgad och hade egenheten att ha handbromsspaken placerad till vänster om föraren. Motiveringen verkar ha varit en idé om att, med hjälp av en rattmonterad växelspak, möjliggöra en modell med en soffa i framsätet. Nämnda växelspakskonstruktion blev dock aldrig någon succé och en Amazon med en sådan soffa kom aldrig att tillverkas. Ändå förblev handbromsen kvar till vänster av förarsätet i alla framtida versioner av modellen.

Den skulle komma att tillverkas med fyra, två och fem dörrar (kombi). Tanken var att skapa en efterträdare till succén Volvo PV444, fast med femtiotalsdesign, och mycket av tekniken var hämtad från föregångaren. Bilen var bakhjulsdriven och hade ursprungligen en B16-motor med 60 hästkrafter. Ursprungligen kostade den 12600 kronor. Den genomgick många förändringar genom åren; den starkaste motorn den blev utrustad med var en B20B som hade 118 hästkrafter och kunde komma upp i 170 km/h. När de sista Amazonerna tillverkades 1970 kostade de 17100 kronor.

En älskad, klassisk skönhet

Volvo Amazon skulle komma att bli en framgång som lever kvar än idag. Enligt Vägverket finns drygt tjugofyratusen bilar av modellen bevarade i Sverige, av vilka 5912 fortfarande är i trafik. Volvos teknik, ambitioner och säkerhetstänk, tillsammans med Wilsgaards tidlösa design, skapade en bil som idag är ett eftertraktat samlarobjekt som lämnat ett bestående avtryck i personbilens historia.

Relaterade inlägg: